
Rakensimme algoritmit. Nyt algoritmit rakentavat meidät.
Vuonna 1993 CNN julkaisi yhden ensimmäisistä raporteista liittyen lupaavaan teknologiaan nimeltä internet. Innostuksen lisäksi sillä oli varhaisia kriitikoita, joita huoletti se, että internetistä voisi tulla eliitin etuoikeus, sisäänpääsyyn kun tarvittiin tietokone ja modeemi.
Neljännesvuosisata raportin jälkeen yli puolet maapallon väestöstä on internetissä. Ongelmaksi ei ole muodostunut se, että meistä olisi tullut liian elitistisiä, päinvastoin. Internet sai meidät vajoamaan impulsiivisten apinoiden tasolle, joiden huonoimmat puolet tulevat esiin julkisilla foorumeilla. Internetin ihanteesta ja sen parhaasta ominaisuudesta, anonymiteetista, tuli myös sen heikoin puoli.
Meillä on vain vähän kokemusta siitä, mitkä ovat internetin pitkäkestoiset vaikutukset politiikkaan ja demokratiaan. Näin vaalien lähestyessä on hyvä kysyä itseltään, miksi minä ajattelen niin kuin ajattelen. Voi olla, että ilman internetiä ajattelisit monista asioista eri tavalla. Hakukoneita ei nimittäin suunniteltu opettamaan sinua, vaan antamaan sinulle sen mitä etsit. Videopalvelut eivät suosittele sinulle vastakkaisia näkökulmia, vaan ohjaavat katsomaan lisää samanlaista sisältöä.
Sananvapauden näkökulmasta elämme parempaa aikaa kuin koskaan ennen. Yli neljä miljardia aivoa on yhdistetty verkkoon. Olemme tehneet poliittista työtä läpi historian antaaksemme kaikille ihmisille vaikuttamismahdollisuuden, mutta nyt – klikkiotsikoiden, informaatiosodan, valeuutisten ja polarisoivien algoritmien aikana – kehitys on kääntynyt yhteistä hyvää vastaan.
Internet on vallan vipuvarsi ja valta jaetaan algoritmien kautta. Sen sijaan, että puhetta pitäisivät henkilöt, jotka ovat siihen oiketetuimmat esimerkiksi koulutuksensa tai kokemuksensa puolesta, näkyvyyden saavat he, jotka osaavat hyödyntää systeemiä parhaiten edukseen.
Elämme maailmassa, jossa ego saa huomiota, vaikka nöyryys tekee tulosta. Missä ylimielisyys luo otsikoita, vaikka kiittäminen saa muutosta aikaan. Valokeila osoitetaan nyt heihin, jotka herättävät reaktioita ja mikrofonin saa se, joka saa yleisönsä karvat pystyyn.
Tämä on kierre, joka saa meidät kuluttamaan huomaamattamme yhä radikaalimpaa sisältöä. Jos YouTubessa katsot videon vaikkapa Trumpin kampanjapuheesta, olet kolmen ”sinulle suositellaan” -videon päässä KKK-videoista.
Toivon viisautta meille kaikille, kun muodostamme mielipiteemme yhteisistä asioista ja valitsemme seuraavan eduskunnan. Klassikkokirjailja Leo Tolstoita lainaten: Kaikista vaikeimmatkin asiat voi opettaa tyhmälle, jos hän ei vielä ole muodostanut käsitystä aiheesta. Mutta edes kaikista helpointa asiaa ei voi opettaa kaikista viisaimmalle, jos hän uskoo jo tietävänsä, miten asian laita on.