top of page

Se ei muutu miksikään... hyvä!Jeff Bezosilta kysyttiin eräässä haastattelussa 20 vuotta sitten, minkä asioiden varaan hän rakentaa Amazonin tulevaisuuden. Bezos kertoi keskittyvänsä niihin asioihin, joiden hän tietää olevan tärkeitä asiakkaille aina. Hänen mukaansa ihmiset tulevat aina haluamaan paljon valikoimaa, halpaa hintaa ja nopeaa lähetystä. Vaikka toimialalla tapahtuisi mitä hyvänsä, nuo vaatimukset eivät koskaan katoa. Ihminen vain on sellainen. Jos Amazon onnistuisi noissa kolmessa asiassa, se tulisi pärjäämään hyvin pitkällä tähtäimellä.

Kun puhumme tulevaisuudesta ja laadimme strategioita, puhumme usein kaikesta siitä, mikä tulee pian muuttumaan. Mutta eikö meidän kannattaisi mieluummin keskittyä kaikkeen siihen, mikä nimenomaan ei tule muuttumaan? On nimittäin paljon arvokkaampaa kyetä nimeämään ne asiat, joiden varaan voi rakentaa ja investoida.


Mieti kolme asiaa, mitkä muuttuvat omalla toimialallasi seuraavan kymmenen vuoden sisällä. Aika helppoa, eikö? Mutta osaatko sanoa kolme asiaa, jotka pysyvät täysin samanlaisina seuraavat kymmenen vuotta? Jos strategia ei ole pysyvien ja vakaiden asiakastarpeiden varassa, se muuttuu koko ajan erilaiseksi. Kun kaikki toiminta tähtää tekemään hyvin ne asiat, jotka eivät muutu, voi syntyä Amazon.


Kun olemme löytäneet jotain ajatonta, on siihen myös helpompi investoida. Amazon sijoitti miljardeja rakentaakseen uusia tavaroiden lajittelukeskuksia ympäri maailmaa. Tuote tulee nopeasti perille vain, jos lajittelukeskuskin on lähellä. Uber sen sijaan investoi voimakkaasti algoritmeihin, jotka optimoivat reittejä, ennustivat kysyntää, arvioivat ruuhkia, sovittivat tarjonnan ja antoivat dynaamisen hinnan. He tiesivät, että ihmiset haluavat maksaa liikkumisesta vähemmän ja ainoastaan älykkäällä optimoinnilla kyydin hintaa oli mahdollista laskea.


Meidän pitäisi ymmärtää, mihin tämänkaltaisiin ajattomiin tarpeisiin yrityksemme on määrä vastata. Käytämme sanoja, jotka kuvaavat toimintaa, mutta ei merkitystä. Mikä esimerkiksi Youtube mielestäsi on? Se ei ole videopalvelu, vaan sosiaalinen työkalu. Instagram ei niin ikään ole kuvapalvelu, vaan tarinakirja. Sosiaaliset työkalut ja tarinat tulevat olemaan aina osa elämäämme. Eikö sinunkin kannattaisi keskittyä siihen, mikä ei muutu?


Bezos sanoi pohtivansa päivittäin sitä, miten voisi saada enemmän valikoimaa, hintoja vähän alaspäin ja miten lähetys voisi mennä perille aikaisemmin. Loppu on historiaa. Tällainen lähtökohta auttaa pitämään fokuksen oikeissa asioissa. Kyse on lopulta vain asiakkaiden ajattomien tarpeiden ymmärtämisestä. Mitkä ovat ne kolme asiaa, joihin sinun kannattaisi tarrautua seuraavaksi 20 vuodeksi?

bottom of page